De Mega Opera’s in MECC Maastricht

 

Heb je wel eens een mega opera georganiseerd? Ik in ieder geval niet totdat er door het wegvallen van een grote beurs een gat in de halbezetting en de begroting van het MECC ontstond.

We kwamen op het lumineuze idee om de aftrap van het operaseizoen van de befaamde Opera Royal de Wallonie (ORW)naar Maastricht te halen. De ORW had traditioneel een spectaculaire opening van het seizoen in het Palais des Sports in Luik. Die accommodatie was vanwege de slechte staat van onderhoud niet meer bruikbaar.

Dus… Maastricht is maar een kattensprong van Luik, wij hebben een zeer geschikte accommodatie, zij een operagezelschap en wij een philharmonisch orkest. Een nieuw Euregionaal initiatief was geboren.

Een gesprek met ORW leidde al snel tot concrete plannen.
Voor mij de uitdaging om binnen twee weken een plan en begroting klaar te hebben:

5 voorstellingen met 4500 bezoekers per avond.

De uitdaging: een lege hal van 10.000 vierkante meter; wie gaat het financieren, hoe geven we deze samenwerking met drie partijen gestalte.

De belangrijkste vraag “Is er wel potentie?” hebben we uiteraard aan onszelf gesteld maar de historie uit Luik en ons gevoel voor de markt in Limburg hebben ons gelukkig doen besluiten de sprong in het diepe te maken.

 

Resultaat:

Het MECC heeft 5 jaar lang met groot succes deze opera’s georganiseerd. Elk jaar met 5 voorstellingen van 4500 bezoekers. Daarna zijn we gestopt omdat alleen de bij een breed publiek bekende titels op deze schaal succesvol kunnen zijn.

 

Mijn rol:

Als projectmanager was ik verantwoordelijk voor het totale project de spin in het web tussen de commerciële, communicatie, operationele/technische (in-en externe) partijen. Dit hield in de bewaking van het projectplan, de planning en de begroting. Operationeel leidde ik elke avond het programmaverloop als coördinator/gastheer/producent.